DİJİTAL DAĞITIM KANALLARI NELERDİR?
Dijital dağıtım kanalları, yapılan bir ürünü tüketim zincirlerinin son bölümü üzerine yani tüketicilere ulaştırmanın çeşitli yollarını söylemektedir. Yapılan pazarlamanın, şirketler üzerinde olan zorunlu gelişimleri ve olan baskısı ile dijital dağıtım kanallarının da bu yön üzerinde genişlemesine sebep olmuştur.
Dijital dağıtım kanalları, şirketlerin müşterilere ve aynı zamanda son kullanıcılara olan ürün ve hizmet sunma yöntemleri olarak da tanımlanmaktadır. Bazı işletmeler doğrudan olarak müşterilerine satış gerçekleştirirken kimi işletmeler de aracı olan kanalları hizmet etmeleri açısından bir perakendeci ya da toptancı kullanabilmektedir. Şirketler ve firmalar ayrıca, ürünlerin müşterilere bu malları satmakta olan distribütörlere de taşınmalarını kolaylaştırmak amacıyla aracıları da kullanabilmektedir.
Dijital dağıtım da kullanılan kanal türleri;
- Doğrudan kullanılan kanallar:
Genellikle bu kanallar tarım ürünleri üzerinde ya da AVON gibi kozmetik şirketleri tarafından kullanıcıları ile doğrudan olarak temas halinde olmayı ön gören bir kanaldır.
- Dolaylı olarak kullanılan kanallar:
Tedarikçi yani ürünü sağlayan firma ile kullanıcı yani tüketici arasında aracı ya da kanal konulmasıdır. Pazarlama da dolaylı olarak iki ana dağıtım kanalı bulunmaktadır. Bu kanallar; geleneksel kanal ya da çevrim içi olarak kullanılan kanaldır.
- Çevrim içi olarak kullanılan dağıtım kanalları:
Çevrim içi kanallar ile, internet web siteleri üzerinden sağlanmış olan e-ticaret kanallarıdır. Farklı sanal platformlar üzerinden ürün satmak açısından internet hizmetini kullanabilirsiniz. Gelecekte ise en yüksek olan büyüme izdüşümüne sahip olan kanallar çevrim içi olan kanal türleridir.
Pazarlama ve dağıtım kanalları için kullanılan ticaret siteleri;
- Pazarlama ve dağıtım için E-ticaret siteleri
- Pazaryeri üzerinde mağazalar,
- Sanal kuponların çevrimiçi kanallar üzerinde kullanılması şeklinde sıralanabilmektedir.
Dijital dağıtım fonksiyonlarının başlıca 3 fonksiyonu bulunmaktadır;
- Toplama
- Dönüştürme
- Dağıtmadır.
Toplama fonksiyonu dijital dağıtım kanallarının, ilgili olan müşteri kesimlerinin ihtiyaçlarına uygun olarak seslenen mal ve hizmetlerin de belirlenmesi açısından, ilgili olan kaynaklar üzerinden bunların tamamen temin edilmesini ifade etmektedir. Bu esnada da dijital dağıtım kanallarının taşıma, depolama ve aynı zamanda bilgi ve haber işleme açısından fiziki dağıtım faaliyetleri üzerinde bulunması da gerekir.
Dijital dağıtım da dönüştürme fonksiyonu üzerinde, dijital dağıtım kanalının tedarik etmiş olduğu mallar üzerinde yer alan; üretildiği yer, zaman, miktar olarak ne kadar olduğu, çeşit ve mülkiyet faydalarının da kazandırılması sürecine hizmet etmekte olan faaliyetleri de ifade etmektedir. Yapılan bu faaliyetlerden dolayı, dijital dağıtım kanallarını teşkil etmiş olan organlar sayesinde ekonomik bir birim olan üreticiler ve aynı zamanda nihai olan tüketiciler aralarında yer alabilme imkanlarını bulabilmektedirler. Dijital dağıtımda yapılma dönüştürme fonksiyonları aynı zamanda, dijital dağıtım kanalının sahip olduğu organların tıpkı bir üretim işletmesi olarak da ele alınmalarına imkan sağlamaktadır.
Dijital dağıtım süreçlerinin dönüştürme fonksiyonları hakkında mal ve hizmetlere ihtiyaç duyulmuş olduğu an ile bu ihtiyaçların karşılanmaları anı aralarında farkların görülmüş olduğu haller üzerinde daha iyi olarak anlaşılabilmektedir. Dijital dağıtımın miktar ve çeşitleri açısından da mallara kazandırmış olduğu diğer faydalar, hep dönüşüm içerisinde olan fonksiyonları sayesinde gerçekleştirilir.
Dijital dağıtım kanallarının yerine getirmiş olduğu görevlere yakın bir şekilde bakılmış olduğunda şu fonksiyonlarla karşılaşabiliriz.
İlk olarak dijital dağıtım kanalları alış – veriş İlişkileri içerisinde rasyonelliği sağlamaktadır. Alıcıların ihtiyaç duymuş oldukları çeşitli malları da temin edebilmeleri açısından kullanmış oldukları bu malları da üreten ya da elinde bulundurduklarını temasa da geçmeleri kaçınılmaz olmaktadır. Yapılan bir alış ve verişin gerçekleşmesi açısından tarafların yine şu ya da bu tarzlarda ilişki içerisinde olmaları gerekmektedir. Üç ayrı olan mala ihtiyaç duymuş olan birinin ve bu verilen üç mal için de üç ayrı olan kaynakla da ilişkiye girmeleri, eğer ortada tam olarak üç tanede alıcı bulunuyorsa, en az dokuz ayrı ilişkilerin de kurulma şartı bulunmaktadır. Ayrıca, bünyelerinde üç çeşit mal da bulundurmuş olan bir dağıtım kanalların organı, alıcı ve satıcılar arasında yer alan da olursa, gerekli olan ilişki sayısı da yaklaşık olarak altıya inecektir.
Satış fonksiyonları; dijital dağıtım kanalı organlarının tedarik etmiş oldukları çeşitli olan malları da kendileri açısından esas almış oldukları müşteri kesimine de satmak ve onlar tarafından da kullanılmalarını sağlamak açısından gayret göstermelidirler.
dijital dağıtımDijital dağıtım kanalları
Bir cevap yazın