ALBÜM ÇEKİMİNDE KİRALANMASI GEREKEN MALZEMELER NELERDİR?
Uzman yada tecrübesiz olarak müzik ile uğraşanlar, Şarkılarını çok daha fazla kitlelere ulaştırabilmek adına klip çekmeleri gerekmektedir. Müzik klipleri ile hem sosyal mecralar hem de televizyon ve internet kanallarında, müzisyenler popülerliği, çok hızlı bir şekilde artmasına neden olmaktadır. Bu vesileyle de nasıl klip çekimi yapılır ve aşamaları nelerdir gibi sorular sanal dünyada çok sıklıkla aranmaktadır. Müziğe gönül veren bir çok insan, nasıl klip çekimi yapılır aramalar yaparak, amatör ve tecrübe kazanmak isteyen girişimciler tarafından hatalı tercihler yapmaya sürüklenmekte, sahip olduğu eserler çalınmakta veya çeşit çeşit maddi manevi suistimallere kurban gitmektedir.
Albümüne klip çekmeyi düşünenlerin nasıl klip çekimi yapılır demeden önce, çekim için hangi aşamalardan geçeceği ve Albüm çekimi için hangi ekipmanları kiralaması gerektiğini öğrenmesi gerekir. Öncelikle klip çekim aşamaları şöyle sıralanabilir:
- Klip çekimi için ilk aşamaya, sanatçı ve rolü olan herkesle toplantı yapmak, klip için ilk taslak belirlemesi denilebilir.
- Sonrasında ise klip için uygun yer veya mekanlar belirlenmesi gelir.
- Seçilen mekanlara ve klip için iyi bir senaryo hazırlanır.
- Klip için yayınlanacak mecralar kararlaştırılır ve bu mecralar için ideal video formatı, çekim için gerekli ekipmanlar ve yöntem belirlenir.
- Hangi mekan için hangi kostümün ve modellerin kullanılacağı planlanır.
- Uygun makyöz, makyaj ve giysiler için ayarlamalar planlanır.
- Klip çekilecek alanlarda ışık ayarları düşünülür ve albüm çekim ekibiekipmanlar alana uygun şekilde düşünülür ve ayarlanır.
- Albüm çekimi planlandığı gibi yapılır, daha sonrasında kabaca montaj yapılır.
- Son kez değişiklikler yapılıp montajı tamamlanır ve dijital ortam da bitirilir .
Albüm çekiminde planlanan maliyet klipin içeriği ve kiralanacak ekipmanlar ile doğru orantılıdır.
Klip Çekmek İçin Kiralanması Gereken Ekipmanlar Nelerdir
1. Video Kamera
Albüm için klip çekimi yapılırken profesyonel ekipmanlar kullanılması ulaşacağı kitlelerin büyüklüğü için önem arz eder. Çağımızda genelde müzik klipler için Full HD çözünürlük ile yayına sunulmaktadır. Fakat 4K veya üzerinde çözünürlük özelliklerine sahip olan, RAW özelliği ile kayıt yapan saniye bazında poz özellikleri yüksek olan bir profesyonel video kamera ve aksesuarlar ile çekim yapılması videonun kalitesi için önemlidir. Müzik klip çekimlerin de kullanılan ekipmanlar klibin çekilecek olduğu alana göre farklılıklar gösterir.
2. Pan Kafaya Sahip Tripod
Görüntü kalitesinin iyi olması için video kameranın olabildiğince sabit oluşu çok önemli bir unsurdur. Ayrıca video çekiminde aynı şeyi söylemek o kadar mümkün değil. Tripodun kafasının hareketli olması video çekimlerinde zorunludur diyebiliriz. Tripodun ayakları için mümkün olduğunca sağlam olmasına dikkat etmeniz gerekir. Tripotun portatif ve dayanıklı olması en temel kuraldır. Sağlamlık için karbon tripod ayakları tercih edilebilir ancak kiralanacak ürün olduğu taktir de karbon olmak zorunda değildir. Tripod kafasının hareketli olması videonun netliği için çok önemlidir. Eğer video içeriklerini tripod hareket halindeyken kayıt altına almayı istiyorsanız, o taktirde fluid kafa tercih edilebilir. Bu tarz tripod kafası hareketli videoların netliğini sağlayışıyla bilinir.
3. Ses Kayıt Cihazı / Mikrofon
DSLR kameralar tercih edildiği taktirde yine kaliteli klip çekilebilir ancak bu makineler ses kaydı konusunda video çekiminde olduğu kadar başarılı değillerdir. Bu hususta deneyimli birilerine de danışırsanız, ses kaydı için bütçe ayarlamanızı söyleyeceklerdir. Ekstra ses kayıt cihazı istediğiniz zaman istediğiniz yerlerde kullanılabileceğinizden dolayı daha çok kullanışlı olacaktır. Bu tip ekipmanlar istendiği yerlerde kalabilir ve istediğiniz yerde görünmeden videonuzun ses içeriğini kayıt edebilir. Ancak kaydınız sona erdiğinde ses ve video senkronizasyonu önem arz etmektedir. Düzenleme aşamasında dikkat gerektirmektedir.
4. ND Filter
Perde hızı diğer adıyla Enstantane hızı hareketli cisimleri kayıt altına alırken problem olabilir. Kayıt yaptığınız kameranın fps miktarı kaydınızın sınırlarını belirler. Perde hızı çok yüksekken, kaydınız doğallıktan uzak ve gergin olacaktır. Listenize ekleyeceğiniz ND filtre ile bu sorunu kontrol altına alabilirsiniz . Ayrıca parlak ışık altında bi nesneyi çekiyorken, shutter hızını kontrol altına almanıza imkan verir. Değişken bir ND filtre ile üstündeki daireyi çevirerek videonun yoğunluğunu da değiştirmeyi sağlar.
5. Hızlı ve Yüksek Kapasite Hafıza Kartı
Hızlı ve yüksek kapasiteli bir hafıza kartı çok önemlidir. HD olarak kayıt hafıza da çok fazla yer tutar. Bu nedenle video kaydı için hafıza kartınızın kapasitesinin hesabını iyi yapmak zorundasınız. Ayrıca videoyu duraksamadan kayıt etmek için hızı da kapasitesi kadar önemlidir. SD kart ile çalışıyorsanız Class 10 türünde hafıza kartı tercih etmenizi öneririz. Bu türdeki kartlar oldukça hızlıdır ve yüksek veri aktarımında iş görecektir.
6. Shoulder Rig
Video kameranızı her daim tripot üzerinde kullanamayacağınızdan omzunuzla birlikte hareket edebilen Shoulder Rig de ihtiyaç duyulan ekipmanlar arasında yer alabilir.
Albüm ÇekimiKiralık ekipman
Bir cevap yazın